jueves, 2 de diciembre de 2010

Discriminació lingüística a les universitats

Amb aquest post ens agradaria iniciar al blog una sèrie d’entrades basades en la reflexió, la crítica constructiva i l’opinió. La Universitat Miguel Hernández és una institució encara jove, i com a tal, necessita millorar en molts aspectes. Nosaltres volem fer constar eixes mancances o defectes des d`una posició, sempre, de respecte.

D’aquesta manera volem començar parlant d’una mancança que trobem sobre tot a la carrera de Periodisme, però que es podria estendre a totes les carreres, i inclús, en major o menor mesura, a tot el sistema educatiu valencià.

Imatge d' una campanya
que tracta de fomentar
 l'ús del valencià
En una carrera com la nostra, l’estudiant està destinat a donar un servei públic i social, com és el dret a la informació veraç i de qualitat, i aquest servei ha de ser accessible per a tothom, independentment de la llengua que fem servir. Ens referim a l`ús acadèmic del valencià.

Hem apreciat que, durant tota la formació de la carrera, en cap moment tenim l’opció d’accedir a una assignatura on puguem aprendre i consolidar una de les dues llengües oficials a la nostra Comunitat, el valencià, mentre sí tenim una assignatura de llengua castellana, així com la integritat de les assignatures s’imparteixen en aquesta segona.

Pensem que es tracta d’un dret tant del periodista com del ciutadà. Nosaltres, com a periodistes, sentim la necessitat de rebre una formació de qualitat en ambdues llengües oficials: català i castellà. Estem preparant-nos per a ser transmissors d’informació, i la nostra futura influència sobre la societat és massa important com per a permetre’ns un desconeixement de la gramàtica catalana. Pel que fa al ciutadà, considerem que és innegociable sentir que els professionals, que estan garantint un dret recollit en la Constitució –i és pilar fonamental de tota democràcia–, estiguen ben formats i no puguen contribuir a dilapidar cap idioma propi de l´Estat.

Durant el passat curs acadèmic, alguns alumnes de primer de Periodisme vam decidir redactar una carta per a proposar la implantació a la carrera de la llengua valenciana. Vam arreplegar nombroses signatures i vam enviar la carta al vicerector, don José Vicente Segura Heras, esperant alguna mena de resposta. A dia d’avui no hem rebut cap tipus de contestació i el valencià continua sent una llengua absent.

Per finalitzar, remarcar que considerem lícita i necessària la nostra proposta, per entendre que l’actual situació és discriminatòria cap a una llengua i cap a un sector de la població (tant periodistes com la resta de ciutadans). Insistim en la idea que estem parlant d’una carrera destinada a la comunicació i no és acceptable que, havent dues llengües oficials, només existisca l’accés a una d’elles.


6 comentarios:

  1. Si vosotros creeis en eso, adelante, pero quizá es algo complicado. Por mucho que vivamos en la Comunidad Valenciana, si se hiciera una encuesta o una votación, lo más probable(aunque quizá no esté en lo cierto) sería que un porcentaje mayor de gente preferiría dar las clases en Castellano.
    Pero como he dicho al principio, si creeis en esta iniciativa,adelante, porque es el primer requisito para que un plan salga adelante.

    ResponderEliminar
  2. Una buena argumentación sobre el tema. Espero que se decidan y obtengáis respuesta, sea la que sea.
    Yo también creo que es algo complicado que salga esta propuesta, pero no imposible.
    Desde el cuadrado granate os apoyamos.

    ResponderEliminar
  3. Lo que se solicitaba en la carta era, simplemente, el reconocimiento de el valenciano en el plan de estudios. No la obligatoriedad de que todas las asignaturas fuesen en valenciano, sino, al menos, una asignatura optativa que ofreciera la formación en una lengua cooficial.

    ResponderEliminar
  4. Eso iba a decir, quizá en una asignatura optativa sí que pueda ser más viable la propuesta. No creo que cueste mucho incluir eso pero, la última palabra ya sabemos quien la tiene...

    ResponderEliminar
  5. Lo siento. No tengo nada en contra del valenciano pero yo no estoy capacitado para corregir esta entrada. Además hay compañeros que no entienden bien el texto (y los erasmus menos). Así que si publicáis en valenciano una entrada, tenéis que ponerla a continuación en castellano.

    ResponderEliminar
  6. "tenéis que ponerla a continuación en castellano" ordeno y mando. El ras no ha de ser a la baja, queridos amigos de comunicación. Posiblemente en vuestro entorno exista gente que hable el catalán. Es una cuestión de documentación. Asignatura ésta fundamental en los nuevos planes de estudio.

    ResponderEliminar